Křečové žíly, příčiny, typy, prevence, projevy, léčba křečových žil

Nebezpečné létání

Cestování se v posledních letech stalo velice oblíbenou činností mnohých z nás. Navíc existuje opravdu mnoho způsobů, jak se po světě pohybovat. Nejrychlejší a nejbezpečnější doprava je ale stále ta letecká. I zde se však může skrývat řada nebezpečí. A nemyslíme tím zrovna pád letadla.

Skrytá hrozba
Letecká doprava skýtá i řadu problémů. Kromě technických nebo organizačních potíží se mohou vyskytnout také ty zdravotní. Mnozí lidé třeba netuší, že při cestě letadlem mohou být ohroženi rizikem vzniku krevní sraženiny – trombu. Srážení krve je v organismu přirozený proces, který zabraňuje vykrvácení a vzniku infekce v místě poranění. V určitých situacích se ale tato krevní sraženina může uvolnit do krve a tím dojít k tzv. embolii. Ta může v krajních případech způsobit i smrt.

Syndrom turistické třídy
V posledních letech bylo zaznamenáno několik případů náhlého úmrtí lidí po výstupu z letadla. Příčinou jejich smrti bylo právě ucpání životně důležité cévy krevním trombem. Jde o tzv. Syndrom turistické třídy vznikající dlouhým sezením na těsných sedadlech. Krev takového člověka nemůže dobře proudit a může dojít k tvorbě trombů. Riziko vzniku sraženiny se při cestování letadlem zvyšuje s délkou letu. Nejvíce ohroženou skupinou jsou lidé absolvující cesty trvající kolem dvaceti hodin. Riziko je vysoké u jedinců s hlubokou žilní trombózou a také u lidí, u kterých nebylo onemocnění doposud odhaleno.

Chraňte své nohy
Lidé trávící dlouhý čas v letadle by proto měli v rámci péče o své zdraví dodržovat určitá opatření:

  • Hýbat s končetinami – pravidelně je procvičovat, např. střídavě se stavět na paty a na špičky
  • Nekřížit nohy
  • Během letu se v letadle procházet
  • Dodržovat dostatečný pitný režim
  • Před cestou je dobré užít aspirin nebo jiný lék na ředění krve – o tomto kroku se ale před cestou poraďte se svým lékařem
  • Pomocnou metodou může být volba první třídy, kde je více prostoru

Na vině je homocystein?
Někteří vědci tvrdí, že Syndrom turistické třídy vzniká kvůli špatnému metabolismu homocysteinu v našem těle. Homocystein je aminokyselina, součást bílkovin. Porucha jeho metabolismu vzniká především nevhodnou skladbou potravy. Jeho hladiny v krvi si může každý jedinec zjistit a ubránit se tak podle některých lékařů vzniku trombóz.

(ena)

Zdroje: www.vascular.co.nz; 21. století, 5/2004

 

Dále čtěte

Nová soutěž

Nová soutěž

Babí léto je tady. Přichází jedna z posledních příležitostí dát na odiv bronz nachytaný během dovolené a pochlubit se zdravýma nohama.

čti více
 
Každodenní relaxace pro nohy

Každodenní relaxace pro nohy

Bolest nohou může být varováním těla, že se přeceňujeme, děláme něco nad své síly nebo si nedopřáváme dost času na nezbytný odpočinek. Mimo to ale existuje i celá řada víceméně vážných zdravotních obtíží, ke kterým může dlouhodobé přetěžování vést.

čti více
 
Ukažte létu své dokonalé nohy

Ukažte létu své dokonalé nohy

Léto je pro mnohé ženy obdobím, kdy rády dávají na odiv své nohy. Přirozeně je tedy chtějí mít krásné a svůdné. Někdy je to sice dřina, s našimi tipy to ale půjde o něco lépe.

čti více
 

PORADNA LÉKAŘE

Dotaz: Dobry den. Jsem po operaci EVLT , dva dny po výkonu jsem dostala povrchový zanet zil . Nyni 27 dnu ...
Odpověď lékaře: Dobrý den, zánětlivá reakce po ošetení žil se vys ...

Vstup
do poradny
 
inzerce
 

DATABÁZE ODBORNÍKŮ

Vyhledej
nejbližšího
odborníka
 

SOUTĚŽ

V tuto chvíli neprobíhá žádná soutěž.

Soutěžit
 

GYMNASTIKA
PRO ZDRAVÉ NOHY

Zobrazit
vhodné
cviky