Křečové žíly, příčiny, typy, prevence, projevy, léčba křečových žil

Přírodní cesty ke zdravým žilám

Konečně podzim! Už žádná parna, kdy natékají nohy. Už nemusíte odhalovat své „křečáky“. Ale jak pomoci svým žilám, zkrášlit své nohy a hlavně předejít komplikacím? Pomoc nám nabízí i přírodní lékárna.

Fytofarmaka jsou vhodná pro prevenci
Příroda je vcelku dobře zásobenou lékárnou. Při začínajících potížích mohou rostlinné výtažky hodně ulevit a mnohdy i zabránit rozvoji komplikací. Pokud již ale cítíte bolesti, pozorujete i za nepříliš parného dne otoky nebo se vám mění kůže na nohou (vysychá, leskne se a ztrácí ochlupení), rozhodně jděte k lékaři.

Rutin a další bioflavonoidy
Naprostá většina léků používaných ke zlepšení stěny kapilár obsahuje rutin (nebo alespoň látky z něj odvozené). Hojně je obsažen v routě vonné. Nasušenou routu však v lékárně nekoupíte – je třeba si ji nasbírat. Pozor dejte, pokud jste alergici. Routa totiž obsahuje hodně dráždivých silic. Tato rostlinka není vhodná ani pro těhotné ženy. Pokud tedy čekáte miminko a máte potíže s žilami, o případném používání venotonik se vždy poraďte s lékařem.

Léčivý kaštan
Asi nejvíce účinných látek používaných k léčbě žil obsahuje jírovec maďal. Jde zejména o bioflavonoidy jako rutin nebo aescin. Tyto látky snižují lámavost kapilár a stahují žíly. Navíc zlepšují tok krve a snižují riziko trombózy. Extrakty z jírovce se nejčastěji přidávají do mastí a gelů.

Bioflavonidy najdeme také v paprikách, černém rybízu, borůvkách, pohance, červeném víně, zeleném čaji i kakaovém prášku. Rozhodně stojí za to si těmito potravinami zpestřit jídelníček. Významně pomáhají i proti kornatění tepen. S pitím vína to ale nepřehánějte: 2 dl denně jsou až až.

Jinan dvoulaločný neboli Ginkgo bilobu asi netřeba představovat. I ten má na potíže s žilami dobrý vliv. Zlepšuje průtok krve cévami a je účinnou prevencí vzniku bércových vředů.

I kůže si zaslouží péči
Máte-li křečové žíly, je potřeba starat se o nohy i zvenčí. Důležité je pokožku promašťovat. Dobře promaštěná kůže je nejen příjemně vláčná, ale také odolnější vůči mechanickým vlivům. Tou pravou volbou je mast s protizánětlivými a hojivými účinky. Osvědčené jsou přípravky s extrakty měsíčku lékařského nebo vilínu.

Naši předci byli moudří pozorovatelé a poznali, co z přírody nám prospívá. Moderní medicína jim v mnohém dala za pravdu, ale také objevila mnoho účinnějších postupů. Proto by léčba rostlinami měla být hlavně preventivní a doplňková. Rozhodně nenahrazuje péči lékaře!

(ela)

Zdroje:
Klener P. et al., Vnitřní lékařství, Galén 2007, Praha
Ledvina M., Stoklasová A., Cerman J., Biochemie pro studující medicíny, Karolinum 2003, Praha
Bodlák J., Praktická fytoterapie, Volvox globator 2008
Thurzová L., Malý atlas liečivých rastlín, Osveta 1984, Martin

 

Dále čtěte

Nebezpečné létání

Nebezpečné létání

Cestování se v posledních letech stalo velice oblíbenou činností mnohých z nás. Navíc existuje opravdu mnoho způsobů, jak se po světě pohybovat. Nejrychlejší a nejbezpečnější doprava je ale stále ta letecká. I zde se však může skrývat řada nebezpečí.

čti více
 
Nová soutěž

Nová soutěž

Babí léto je tady. Přichází jedna z posledních příležitostí dát na odiv bronz nachytaný během dovolené a pochlubit se zdravýma nohama.

čti více
 
Každodenní relaxace pro nohy

Každodenní relaxace pro nohy

Bolest nohou může být varováním těla, že se přeceňujeme, děláme něco nad své síly nebo si nedopřáváme dost času na nezbytný odpočinek. Mimo to ale existuje i celá řada víceméně vážných zdravotních obtíží, ke kterým může dlouhodobé přetěžování vést.

čti více
 

PORADNA LÉKAŘE

Dotaz: Dobry den. Jsem po operaci EVLT , dva dny po výkonu jsem dostala povrchový zanet zil . Nyni 27 dnu ...
Odpověď lékaře: Dobrý den, zánětlivá reakce po ošetení žil se vys ...

Vstup
do poradny
 
inzerce
 

DATABÁZE ODBORNÍKŮ

Vyhledej
nejbližšího
odborníka
 

SOUTĚŽ

V tuto chvíli neprobíhá žádná soutěž.

Soutěžit
 

GYMNASTIKA
PRO ZDRAVÉ NOHY

Zobrazit
vhodné
cviky