Křečové žíly, příčiny, typy, prevence, projevy, léčba křečových žil

Vaše žíly chtějí pohyb!

Víte, že pravidelný pohyb udržuje pružnost žilních stěn? Pohyb okolních svalů totiž působí na žíly mechanismem zvaným „svalová pumpa“, a to přímo zázračně a ozdravně.

Žíly mají velmi tenkou, ale pružnou stěnu a v těle slouží k návratu krve k srdci a plicím. Po dobu lidského života je pružná stěna žil zatěžována ukládáním odpadních látek, ale také LDL-cholesterolu. Dochází ke zdánlivému zpevnění stěny žil, ale tím ke ztrátě pružnosti. Žíly tak pozbývají plnou schopnost vracet neokysličenou krev zpět k orgánům se zdroji výživy a kyslíku.

Nepříjemné metličky
Srdce potom sice vypumpuje okysličenou krev plnou výživy do periférií těla, ale smršťovací síla žil je ochromena. Krev roztahuje řečiště, stagnuje a napíná stěny. Ty se už nedokážou plně smrštit a zůstávají uvolněné. Stěny žil se roztahují – nejprve do podoby tzv. „metličkovitých“ žilek a potom vznikají křečové žíly – varixy.

Žíly pohyb potřebují
Dobrou zprávou ale je, že pevnost žilních stěn lze podpořit. Ideální je k tomu svalové cvičení, protože okolní svaly při pohybu nutí žíly smršťovat se (ona zmíněná svalová pumpa) a tím udržují jejich elasticitu.

Chodit a zase chodit
Tím nejlepším typem pohybového režimu je rychlá každodenní chůze přesahující dvacet minut (třeba stačí přestat používat výtah doma i v zaměstnání ) a krátkodobý pohyb aerobního typu, při kterém se pořádně zapotíte. Tím nejenže své žíly pořádně rozhýbete, ale fyzická aktivita vám zajistí zlepšení zdraví celého těla.

Každý den stačí chvilka, zato pravidelně
Nejlepší variantou je udělat si každý den trochu času.Vhodné je střídat během týdne různé druhy sportu. Upřednostňujte zejména ty, které lze provozovat na čerstvém vzduchu:
  • krátkou jízdu na kole
  • bruslení na kolečkových bruslích po asfaltových cestičkách parku
  • rychlou chůzi
  • chůzi s hůlkami, tzv. nordic walking – posilujete tak prsní a ramenní partie a odlehčíte lýtkům
  • plavání
  • aquaaerobik
  • aerobik v tělocvičně
  • strečink
  • cvičení pilates

Samozřejmě záleží také na vaší trénovanosti a sympatiích k jednotlivým typům pohybu.

Jednou až dvakrát týdně by měl následovat klid od sportu, protože nic se nemá přehánět. Od všeho je třeba udělat krátkodobou pauzu – v rámci zachování rovnováhy. Pro rozšířené žíly či stadium varixů to platí dvojnásobně.

Při onemocnění žil anebo jen při prevenci není vhodný ani stálý klid bez pohybu, ani přetěžování jedním typem cvičení. Prostě: přiměřeným sportem ke zdraví. Využijte krásných podzimních dní a rozběhněte se za zdravím.

(jnl)

 

Dále čtěte:

Každodenní relaxace pro nohy
Dopřejte svým nohám odpočinek
Léčba křečových žil
 

Dále čtěte

Znáte svoji krev?

Znáte svoji krev?

Velkým nebezpečím neléčených křečových žil je snazší možnost vzniku krevní sraženiny. Pokud se utrhne, může vás akutně ohrozit na životě.

čti více
 
Přírodní cesty ke zdravým žilám

Přírodní cesty ke zdravým žilám

Konečně podzim! Už žádná parna, kdy natékají nohy. Už nemusíte odhalovat své „křečáky“. Ale jak pomoci svým žilám, zkrášlit své nohy a hlavně předejít komplikacím?

čti více
 
Nebezpečné létání

Nebezpečné létání

Cestování se v posledních letech stalo velice oblíbenou činností mnohých z nás. Navíc existuje opravdu mnoho způsobů, jak se po světě pohybovat. Nejrychlejší a nejbezpečnější doprava je ale stále ta letecká. I zde se však může skrývat řada nebezpečí.

čti více
 

PORADNA LÉKAŘE

Dotaz: Dobry den. Jsem po operaci EVLT , dva dny po výkonu jsem dostala povrchový zanet zil . Nyni 27 dnu ...
Odpověď lékaře: Dobrý den, zánětlivá reakce po ošetení žil se vys ...

Vstup
do poradny
 
inzerce
 

DATABÁZE ODBORNÍKŮ

Vyhledej
nejbližšího
odborníka
 

SOUTĚŽ

V tuto chvíli neprobíhá žádná soutěž.

Soutěžit
 

GYMNASTIKA
PRO ZDRAVÉ NOHY

Zobrazit
vhodné
cviky