Křečové žíly, příčiny, typy, prevence, projevy, léčba křečových žil

Povánoční nákupy žilám příliš neprospívají

Advent je dobou čekání. Dnes se však nečeká na příchod Ježíška, ale ve frontách ke kase. Domů pak kromě nákupu vlečete i ztěžklé nohy. To samé platí i při běhání po obchodech v čase novoročních slev. Poradíme vám, jak vše zvládnout lehkým krokem.

Kdo by odolal zboží za poloviční ceny, které obchodníci po Vánocích hojně nabízejí. To, co ocení vaše peněženka, se nemusí líbit vašim nohám. V přetopených obchodních centrech (kde se navíc pohybujeme v kabátech) se nám totiž vlivem tepla rozšiřují cévy. Na dolních končetinách tak dochází ke zpomalení žilního odtoku a snáze vznikají otoky.

Špička–pata: krev k srdci chvátá

Na otoky nohou platí pohyb. Studie brazilských cévních chirurgů ukázala, že pohyby kotníku jsou účinnější než vykládání nohou na stůl. Vědci ze Sao Paula porovnávali účinnost 30 minut odpočinku s nohama na stole a půlhodinku intenzivního přitahování špiček proti odporu 4 kg. Otoky se po cvičení zmenšily o 50 % více než při odpočinku. V každodenním životě cvičení se zátěží bohatě nahradí střídavé vstávaní na špičky a přenášení váhy na paty. Umožníte tak svalové pumpě popohnat krev k srdci.

Méně jídla, více sportu

O svátcích jste si možná dopřávali přemíru jídla, zato pohyb chyběl. Tak se zase zkuste co nejrychleji vrátit do kondice. Nákup vám sice může odvézt auto, ale s kily navíc se po hodování budete tahat vy. Co takhle nakupovat trochu skromněji a postupně? Cestou z práce vzít jen něco a pak s tím pěšky dojít domů? Pomůžete tak nejen svým žilám, ale i srdci. Pokud to opravdu nezvládáte – proč nezapojit i další členy rodiny?

Nákupy si naplánujte

Skvělým tipem, jak ušetřit své zdraví a nervy, je pečlivé plánování nákupů. Budete-li vědět, kolik, čeho, kde a kdy nakoupíte, můžete jít najisto a nemusíte bezradně postávat u regálů. Novoroční slevy jsou sice lákavé, ale koupit úplně všechno (a tím pádem běhat hodiny po obchodech) opravdu není nutné. Vaše nohy vám za ohleduplnost budou vděčné.

(Ela)

Zdroj: Belczak C. E. Quilici, Cavalheri G. Jr, J. M. P. de Godoy, Belczak Sergio Quilici and Caffaro Roberto Augusto: Comparison of reduction of edema after rest and after Muscle exercises in treatment of chronic venous insufficiency, International archives of medicine, 2/18, 2009

 

Dále čtěte

Vyjezděte si  krásu i zdraví pro své nohy

Vyjezděte si krásu i zdraví pro své nohy

Která žena by netoužila po gazelích nohách… Dobrou zprávou je, že jich lze docela dobře dosáhnout. Jednou z nejefektivnějších metod je jízda na kole. Chcete si ji opravdu užít? Zkuste se držet následujících tipů a pravidel.

čti více
 
 Vyhněte se

Vyhněte se "syndromu turistické třídy" – jeďte na dovolenou vlakem!

Cestovatelské strasti, které s sebou nese přesun na větší vzdálenosti, zná asi každý z nás.

čti více
 
 Pobyt u moře: zátěž, nebo relaxace pro křečové žíly?

Pobyt u moře: zátěž, nebo relaxace pro křečové žíly?

Sezóna dovolených je v plném proudu. Přinášíme vám tipy, s čím vyrazit k moři a na co dbát, aby i vašim nohám přinesly pláže jen příjemné zážitky. V každodenním životě je obuv naší vizitkou. Ani o dovolené bychom pohodlným botám neměli dát vale. Až budete u moře a budete se chtít projít v písku naboso, dávejte pozor, kam šlapete.

čti více
 

PORADNA LÉKAŘE

Dotaz: Dobry den. Jsem po operaci EVLT , dva dny po výkonu jsem dostala povrchový zanet zil . Nyni 27 dnu ...
Odpověď lékaře: Dobrý den, zánětlivá reakce po ošetení žil se vys ...

Vstup
do poradny
 
inzerce
 

DATABÁZE ODBORNÍKŮ

Vyhledej
nejbližšího
odborníka
 

SOUTĚŽ

V tuto chvíli neprobíhá žádná soutěž.

Soutěžit
 

GYMNASTIKA
PRO ZDRAVÉ NOHY

Zobrazit
vhodné
cviky