Křečové žíly, příčiny, typy, prevence, projevy, léčba křečových žil

Každodenní relaxace pro nohy

Bolest nohou může být varováním těla, že se přeceňujeme, děláme něco nad své síly nebo si nedopřáváme dost času na nezbytný odpočinek. Mimo to ale existuje i celá řada víceméně vážných zdravotních obtíží, ke kterým může dlouhodobé přetěžování vést.

Jednou z esteticky i zdravotně nepříjemných komplikací jsou křečové žíly. Většina z nás již určitě slyšela o hlavních příčinách tohoto onemocnění i o tom, jak lze vzniku křečových žil předcházet.

Čas na odpočinek je důležitý
Přesto má překvapivě mnoho žen (ale i mužů) s křečovými žilami obtíže. Čím to je? Jedním z důvodů je i to, že nám často dělá velké obtíže najít si čas sami pro sebe. Naše nohy, které nás každý den nosí, si ale rozhodně trochu pozornosti zaslouží. Několik následujících tipů vám ukáže, že je možné najít si čas na to, ulehčit svým nohám i během náročného pracovního dne:

Choďte bosi...
Samozřejmě nelze chodit bez bot všude – ne každý den jsme na pláži nebo na čerstvém trávníku, kde je chůze naboso nejpříjemnější. Jistě se ale najdou místa, kde si můžete dovolit boty zout a dopřát chodidlům přirozenou masáž. Boty můžeme na chvíli odhodit alespoň doma, v kanceláři nebo na zahradě. Buďte si jisti, že vaše nohy tuto příjemnou změnu uvítají.

Nohy na stůl
Uvědomte si, že někdy je dobré odhodit zábrany. Svým nohám můžete ulehčit i v práci – stačí zout si boty a dát si nohy do vyšší polohy, například na stůl. Ne vždy to vaši nadřízení ocení... Ale vaše zdraví je koneckonců přece jen přednější. Nohy na stůl ale s klidným svědomím můžete dát nahoru i při čtení knížky, sledování televize nebo při sklence vína na zahradě.

Osvěžující sprcha
Vracíte se domů večer unavená a máte pocit, že z vás vyprchala veškerá síla? Vynechte horkou koupel, po které byste byla ještě více malátná, a místo ní si dopřejte osvěžující sprchu. Několikrát vystřídejte horkou a studenou vodu. Na pomoc si můžete vzít masážní žínku nebo lufu a nohy jemně namasírovat. Pokožku masírujte krouživými pohyby, postupujte od chodidel směrem ke kolenům a ke stehnům. Bude stačit několik málo minut a uvidíte, že vaše nohy budou jako znovuzrozené.

Romantická masáž, luxus pro vaše nohy
Zkuste si s partnerem navzájem nohy namasírovat. Posaďte se naproti sobě a jeden druhému položte nohu do klína. Pokud trpíte otoky nohou, můžete partnera požádat, aby vám je natřel místně působícím gelem zmírňujícím otoky a bolesti nohou. K dostání jsou také speciální masážní oleje, můžete ale využít i běžné tělové mléko.

Masírujte jemně prsty i prostor mezi nimi, plosky nohou, oblast kolem kotníků i hřbet nohy. Vnímejte své pocity, můžete si o nich i povídat. Mimochodem – věděli jste, že nohy jsou jednou z důležitých erotogenních zón? Kdo ví, třeba se vám po náročném dni vrátí energie a večer masáží zdaleka neskončí...

Další tipy, jak svým nohám ulevit, najdete zde.

(hak)

 

Dále čtěte

Ukažte létu své dokonalé nohy

Ukažte létu své dokonalé nohy

Léto je pro mnohé ženy obdobím, kdy rády dávají na odiv své nohy. Přirozeně je tedy chtějí mít krásné a svůdné. Někdy je to sice dřina, s našimi tipy to ale půjde o něco lépe.

čti více
 
Dopřejte svým nohám odpočinek

Dopřejte svým nohám odpočinek

Nohy jako ze železa, nateklé nohy, pocit tíhy... že vám to nezní nijak vzdáleně? Podobný pocit, kdy jsou naše nohy těžké jako kámen, zná jistě každý z nás.

čti více
 
Znáte svoje riziko?

Znáte svoje riziko?

Bolest a otoky nohou jsou častými potížemi při dlouhém sezení v práci, ale i při cestování autobusem, vlakem či letadlem. Větším nebezpečím je však možnost vzniku trombózy.

čti více
 

PORADNA LÉKAŘE

Dotaz: Dobry den. Jsem po operaci EVLT , dva dny po výkonu jsem dostala povrchový zanet zil . Nyni 27 dnu ...
Odpověď lékaře: Dobrý den, zánětlivá reakce po ošetení žil se vys ...

Vstup
do poradny
 
inzerce
 

DATABÁZE ODBORNÍKŮ

Vyhledej
nejbližšího
odborníka
 

SOUTĚŽ

V tuto chvíli neprobíhá žádná soutěž.

Soutěžit
 

GYMNASTIKA
PRO ZDRAVÉ NOHY

Zobrazit
vhodné
cviky